Medici PRO Očkování

Břišní týfus

S obdobím léta se nám určitě spájí objevování nových kultur a jídel, ale při našich cestách do exotiky bychom vždy měli být obezřetní a dávat si pozor na to, co sníme. Mohli bychom si totiž přivést spolu se zážitky i nepříjemná onemocnění. Jedno ze závažných onemocnění, které se vyskytuje zejména v zemích s nízkou úrovní hygieny je břišní tyfus.

O břišním tyfu

Břišní tyfus je onemocnění způsobené bakterií Salmonella Typhi. V češtině se jí někdy říká hlavnička, protože kromě průjmů a bolesti břicha způsobuje také silné bolesti hlavy a horečky. Bakterie se vyskytuje v zemích tropického a subtropického pásma v turistických regionech jižní a jihovýchodní Asie, v zemích subsaharské Afriky nebo Karibiku. V těchto regionech se každoročně nakazí miliony a kolem 100 000 lidí na tuto nemoc každoročně zemře. 

V České republice je výskyt této infekce vzácný a to zejména díky úrovni hygienických standardů a většina případů onemocnění břišním tyfem je importovaná nákaza zahraničních cestovatelů. Pro ilustraci mezi lety 1997-2018 se v ČR objevilo 53 případů, z toho 46 bylo dovezeno ze zahraničí.

Jak se šíří břišní tyfus

Břišní tyfus se šíří požitím kontaminované vody a potravy. Rizikové jsou zejména oblasti s nízkým hygienickým standardem a místa s vysokou populací, kde není přístup k dostatečně ošetřené pitné vodě. Typicky se tyfus přenáší rukama nakaženého člověka nebo bacilonosiče, který přišel do kontaktu s naším jídlem. Známý je případ Tyfové Mary, kuchařky, která byla bezpříznakovou nosičkou bakterie a nakazila mnoho domácností.

Symptomy a komplikace

Bakterie se dostane požitím kontaminovaného jídla nebo tekutiny do trávicího traktu a následně do krve. To znamená, že může způsobit symptomy týkající se nejen trávicího systému. Mezi příznaky tyfu patří: Vysoká horečka, bolesti hlavy a bolesti břicha, nechutenství, průjem nebo zácpa, únava a slabost. Onemocnění může být doprovázené i vyrážkou nebo bolestmi kloubů.

Při podezření na toto onemocnění je nutné vyhledat lékařskou péči co nejdříve. Neléčený tyfus dosahuje smrtnost 10 – 20%, při nastavení správné léčby se však počet zemřelých pohybuje v jednotkách procent. 

Diagnóza a léčba

Břišní tyfus můžeme kromě příznaků diagnosticky prokázat z krve, moči nebo stolice. Léčba hlavničky spočívá v užívání antibiotik. V některých případech se Salmonella Typhi může ukrýt do žlučníku, odkud se jí nedaří odstranit a infikovaný člověk se tak stává bezpříznakovým bacilonosičem jako Tyfová Mary. V takových případech mohou mít pacienti zvýšenou hladinu protilátek proti bakterii. U jedinců s potvrzeným bacilonosičstvím může být léčba zdlouhavá a může vést k dlouhodobějšímu vyřazení z pracovního procesu. Řešením takové situace může být až cholecystektomie, tedy odstranění žlučníku, s cílem eliminovat šíření nákazy.

Prevence a očkování

Mezi základní preventivní opatření patří dodržování hygienických standardů, zejména v zemích s vysokým výskytem břišního tyfu. V rámci prevence bychom měli dodržovat tyto body:

  • Pít balenou nebo převařenou vodu
  • Vyhýbat se pití vody z kohoutku v rizikových oblastech nebo nápojům s ledem z této vody 
  • Vyhýbat se tepelně neupraveným potravinám
  • Důkladné mytí ovoce a zeleniny, ideálně oloupané, v hygienicky nezávadné vodě
  • Důkladné mytí rukou s použitím mýdla nebo desinfekce

Při návštěvě exotických zemí bychom měli být obezřetní i při používaní pitné vody k čištění zubů nebo k používání ledu, který by mohl být připravený z kontaminované vody. Při přípravě a konzumaci jakýchkoli pokrmů bychom se měli řídit pravidlem Světové zdravotnické organizace: „Převařit, upéct, oloupat, nebo nechat být“.

Očkování proti břišnímu tyfu patří mezi očkování na vyžádání a není hrazeno státem. Je doporučeno osobám, které plánují cestu do rizikových oblastí a osobám, které mohou přijít do kontaktu se Salmonellou Typhi. Vakcína se podává nejméně dva týdny před odjezdem a přeočkovává se každé tři roky, jestli riziko nákazy stále přetrvává. Očkování nezabezpečuje úplnou ochranu před nákazou, ale zabrání závažnému průběhu a komplikacím nemoci. Proto je důležité společně s vakcinací také dodržovat hygienická pravidla. Očkování proti tyfu také nechrání před paratyfovými onemocněními, která se mohou projevit obdobnými symptomy.


MARČÁKOVÁ, Mária. Břišní tyfus. LIŠKOVÁ, Petra, editor. In: Medici PRO Očkování. [online]. 2022. Dostupné z: https://www.mediciproockovani.cz/brisni-tyfus/.


Zdroje: